Wat als we de jeugdzorg radicaal kunnen vernieuwen en écht het verschil maken in het leven van kinderen? In de nieuwste aflevering van Morgen organiseren we anders spreekt Minke Buizer met Paul Janssen , bestuurder bij Samen Veilig Midden-Nederland, en Nienke van der Hoef , partner bij Changekitchen en bedenker van de versnellingsaanpak in de jeugdzorg. We ontdekken hoe deze baanbrekende methode niet alleen het aantal uithuisplaatsingen vermindert, maar ook de duur ervan verkort.
Sprekers
Paul Janssen: Voorzitter Raad van Bestuur Samen Veilig Midden-Nederland & bestuurslid Jeugdzorg Nederland
Nienke van der Hoef: Partner Changekitchen & Aanjager versnellingsaanpak Jeugdzorg
Host
Minke Buizer: Podcastmaker en Organisatie consultant
Met krachtige praktijkverhalen laten Paul en Nienke zien hoe direct handelen gezinnen daadwerkelijk helpt. Een voorbeeld is dat van een moeder die, dankzij intensieve praktische ondersteuning, haar band met haar dochter wist te herstellen. Zulke voorbeelden benadrukken het doel van de versnellingsaanpak: geen lange plannen maken of enkel praten over verandering, maar door samenwerking tussen hulpverleners, gemeenten en andere betrokkenen concreet aan de slag gaan. Nienke vertelt dat het succes schuilt in de ruimte geven om te handelen en te leren van wat werkt, wat de aanpak wendbaar maakt en gezinnen snel steun biedt.
Paul voegt hieraan toe dat hij een samenleving voor zich ziet waarin we zó goed voor elkaar zorgen dat organisaties zoals Veilig Thuis of jeugdbescherming slechts bij hoge uitzondering nodig zijn. Hij en Nienke roepen gemeenten en beleidsmakers dan ook op om de versnellingsaanpak breder toe te passen op andere complexe vraagstukken, waarin meerdere partijen betrokken zijn, zoals woningnood of de energietransitie. Door netwerk gestuurd te werken en in te zetten op directe actie kan een samenleving ontstaan waarin mensen op elkaar kunnen bouwen en professionele hulp alleen wordt ingezet wanneer het echt nodig is.
Timestamps:
Opzoek naar een specifiek stuk? Hieronder staan de belangrijkste momenten van deze aflevering en het moment waarop ze besproken worden.
[0:33] Inleiding op de versnellingsaanpak met als doel het verminderen van uithuisplaatsingen in de jeugdzorg en introductie van beide tafelgenoten.
[2:45] Definitie van "uithuisplaatsing" door Paul; het is complex en kent zowel gedwongen als vrijwillige vormen.
[3:30] Nienke legt uit dat de versnellingsaanpak gericht is op het sneller verminderen van uithuisplaatsingen en het brengen van duidelijkheid voor kinderen en gezinnen.
[5:58] Doelstellingen bij de start: het aantal uithuisplaatsingen verminderen en de duur ervan verkorten.
[7:00] Succes van de versnellingsaanpak; samenbrengen, niet praten over en ruimte geven.
[8:33] Nienke beschrijft de complexiteit door de veelheid aan partijen. Hoe het samenbrengen van verschillende partijen en elkaar bevragen leidde tot beter begrip en samenwerking.
[11:25] Oprichting van het "versnellingsteam" met mensen uit verschillende organisaties om gezamenlijk casussen te behandelen.
[14:15] Voorbeeld van een moeder die door praktische ondersteuning een betere relatie met haar dochter kreeg; impact van directe hulp.
[15:08] Emotionele reactie op successen: "Dit is waarom je het doet"; het effect op gezinnen is betekenisvol.
[17:11] Belang van snelle interventie; het team is er vandaag, niet pas over maanden, wat cruciaal is voor gezinnen in nood.
[22:10] Paul’s deelt zijn overtuiging dat we naar een samenleving toe moeten waarin een Veilig thuis organisatie of Jeugdbeschermingsorganisatie zo min mogelijk nodig zijn.
[22:45] Uitleg over de "Enabling Crew": een groep bestuurders die faciliterend werkt en problemen oplost om het team te ondersteunen.
[27:40] Paul benoemt succesfactor van een vast ritme waar bestuurder in meegaan, waarin de agenda van het gezin en de professional centraal staat.
[29:15] Nienke benoemt als succesfactor dat mensen twee dagen per week in het team werken(actiegericht) en verder in hun eigen organisatie (kruisbestuiving).
[31:29] Leren van elkaar en werken met ‘undercover agile/scrum’
[32:30] De kracht van het eerlijke verhaal waarin, pijnlijke zaken op tafel liggen zonder cynisme.
[34:16] Resultaten: betrokkenheid bij 450 kinderen en bij 160 kinderen uithuisplaatsing kunnen voorkomen of verkorten (doorrekening is lastig, want elk kind telt).
[38:02] Link naar landelijk vraagstuk.
[40:20] Oproep gemeenten om iets minder anders te zijn.
[42:55] Versnellingsaanpak toe passen op andere vraagstukken, waar veel partijen samenkomen.
[44:18] Elementen die werken is van begrip, naar bereidheid naar doen. Weg van cynisme en netwerk gestuurd.
[46:40] Pauls droom samenleving creëren waarin we ervoor elkaar zijn, waarin professionele steun zo min mogelijk nodig is. Over het organisatiebelang heen.
[48:30] Oproep aan Den Haag: 'besluit niet over mensen, maar laat de mensen waar het over gaat het besluit beïnvloeden'.