Delen is het nieuwe vermenigvuldigen

Blog

Inzichten uit India: studiereis-vlogs

Changekitchen zorgt er voor dat organisaties constant kunnen blijven leren en verbeteren. We reisden daarom een week lang door India met een groep Nederlandse zorg- en welzijn-professionals. Doel: leren van onze Indiase collega’s; we bezochten beleidsmakers, professionals en organisaties, op zoek naar de laatste inzichten zorg, welzijn, technologie en ecologie. We reisden langs 4 steden in het zuidoosten van India. We bezochten niet alleen ziekenhuizen, kindertehuizen, ouderenzorginstellingen maar ook het medisch centrum van een ecologische leefgemeenschap. Het werd een duizelingwekkende studiereis. Niets is wat het lijkt in India. Onze dagen stonden dan ook bol van verwondering, confrontatie, inspiratie en waardevolle inzichten. Vlog #1:

In ons vorige vlog dáchten we nog alvast wat conclusies te kunnen trekken. Niet dus. In een land als India, met meer dan een miljard inwoners, wordt elk inzicht dat we tijdens onze reis opdoen, direct weer op z’n kop gezet door een ander inzicht. Zo zorgde een bezoek aan een Ayurvedisch ziekenhuis in tech-stad Bangalore voor veel stof tot gesprek. De traditionele Ayurvedische geneeskunde is in India een vanzelfsprekend onderdeel van de gezondheidszorg die de overheid biedt. Een holistisch perspectief op gezondheid, waarin een nadrukkelijke connectie wordt gemaakt tussen het fysieke, het emotionele en het spirituele. Wat brengt deze aanpak de cliënten? En wat kunnen Nederlandse zorgprofessionals leren van dit perspectief? We raken niet uitgepraat, met elkaar, én met de Indiase zorgprofessionals die we ontmoetten. Vlog #2:

Wat leveren die gesprekken bij alk die verschillende Indiase zorginstellingen ons nou op? Waar ligt het meest waardevolle stuk van deze kennisdeling tussen Indiase en Nederlandse professionals? Welke inzichten en toepassingen nemen de Nederlandse zorgprofessionals nou mee in hun eigen beroepspraktijk? Het antwoord is niet eenduidig te geven en is sterk afhankelijk van persoon en werksituatie. Dat maakt professioneel leren ook zo veelzijdig en waardvol; het is altijd toegesneden op een specifieke situatie. Vanuit Changekitchen zijn we trots op het succes van de studiereis. Wij vonden fantastisch om zo veel wederzijdse kennisuitwisseling te kunnen faciliteren. Wat voor Thijs Vink van Changekitchen het grootste inzicht is, is de bijzondere waarde van de altijd aanwezige holistische blik; een compleet andere benadering van gezondheidszorg dan in Nederland. Gezondheid is in India veel meer dan een bloedruk en een suikerspiegel. Alles is met elkaar verbonden en hokjes denken lijkt niet te bestaan in de aanpak van de kwaal. In vlog #3 vertelt hij erover. En onthult hij ook de bestemming van de volgende studiereis in 2020. Ga je mee?

Changekitchen zorgt er voor dat organisaties constant kunnen blijven leren en verbeteren. We bieden hiervoor programma’s, intervisietrajecten en studiereizen naar landen als Marokko, Suriname, China en Iran. De studiereizen zijn een samenwerking met Jan Booij Advies.

Meer inspirerende blogs lezen? Volg Changekitchen op LinkedIn!

———

ThijsVink Thijs Vink is oprichter van Changekitchen, een bureau gespecialiseerd in organisatieverandering. Succes begint met het omarmen van onzekerheid, verandering en vernieuwing. Changekitchen richt zich daarom op het vergroten van het aanpassingsvermogen van mensen in alle lagen van de organisatie. We helpen organisaties inzichten te verkrijgen, waarmee ze in staat zijn zelf oplossingen te creëren voor het behalen van de organisatiedoelen, nu en in de toekomst.